Камерите на телефоните изминаха дълъг път от края на 90-те години на миналия век. И днес потребителите ги харесват много повече от стандартните фотоапарати. Това е една от причините пазара на смартфони да се разраства, а печалбите от продажбата на фотоапарати да се движи надолу, пише digital.bg.
От Tech Crunch търсят отговор на въпроса „Какво все още не ни предлагат производителите на фотоапарати?“

Скорост
Живеем в свят, в който скоростта е от съществено значение. Щом направим снимка в 10:03 часа искаме тя да бъде на Facebook, Instagram, Snapchat, EyeEm и Twitter до 10:05 часа. Това незабавно споделяне е силата на мобилната фотография. Съвременните модерни мобилни телефони имат камери и високоскоростен интернет за бързо и лесно споделяне, но ако се опитате да прехвърлите снимките си от фотоапарата на смартфона или компютъра, за да ги споделите ще установите, че това е много по-трудно, отколкото трябва да бъде.

Wi-Fi е проблем при фотоапаратите
Фотоапаратите с вграден Wi-Fi не са рядкост, но има няколко присъщи проблеми при прехвърлянето на снимки чрез Wi-Fi. Начинът, по който обикновено се прави това е като фотоапарата се поставя като точка за достъп и трябва да се свърже телефона си към него, което включва пътуване до приложението за настройки. Ако нещо се случи с Wi-Fi връзката (един обезпокоително често срещан проблем за повечето модели фотоапарати), ще се наложи да напуснете приложението и повторно да се опитате да свържете телефона към фотоапарата, и след това да копирате снимките. Едва ли този процес може да се нарече удобен и безпроблемен.

Bluetooth е по-добър вариант, но твърде бавен
Свързването чрез Bluetooth е по-лесно, но скоростите на трансфер са ужасни. Лъч надежда за сега е технологията SnapBridge, която има за цел да направи смарт устройството ви и фотоапарата ви Nikon едно цяло. SnapBridge поддържа връзката между фотоапарата и смарт устройството чрез Bluetooth, така че да можете да синхронизирате снимките в реално време, докато ги правите. Вземате телефона си и снимките са там, готови за споделяне – без нерви и чакане.

Хората харесват професионалните снимки, но искат и възможност за бързо споделяне
Когато са на почивка, хората обичат да снимат с фотоапарата си, но тези снимки обикновено се изтеглят, редактират и споделят, след като те се приберат в къщи. Много по-често обаче снимките само се копират върху твърдия диск и след това никога повече не се разглеждат или редактират поради липса на време. Изключение от това правило са само професионалните фотографи.
 
И все пак, всеки любител фотограф иска да има качествени снимки, но за съжаление това желание рядко се осъществява поради тромавия процес при използване на фотоапарат. Производителите на фотоапарати трябва да намерят решение на този проблем ако искат да увеличат продажбите на устройствата си. До тогава, обикновените потребители ще предпочитат да инвестират в смартфон от висок клас с добра камера, вместо в закупуването на фотоапарат.