26 азиатски моряци, държани като заложници от сомалийски пирати почти пет години, бяха освободени. След като преминат медицински преглед, моряците ще се завърнат по родните си места.
Те са от Китай, Филипините, Индонезия, Виетнам и Тайван, съобщи БТА. 

Освободените са част от 29-членния екипаж на тайванския риболовен кораб Нахам Три, плаващ по омански флаг, който беше превзет от сомалийските пирати през март 2012 г. южно от Сейшелите. Според неправителствената организация „Океани отвъд пиратството“ един член на екипажа е убит по време на пленяването на плавателния съд.

Трима членове на екипажа са починали от заболявания и нехуманно отношение в периода на пленничеството. Останалите членове на екипажа са били освободени след плащане на откуп, чийто размер не се уточнява. 



Предполага се, че освободената са последните от групите заложници, държани от сомалийските пирати след вълна от отвличания през 2004 и 2005 г.

Морското разбойничество по бреговете на Сомалия, обикновено за откуп, е намаляло значително през последните години, отчасти заради многото международни военни патрули по най-засегнатите райони.

В операцията по освобождаването са участвали организации към ООН. Джон Стийд, координатор на организацията „Океани отвъд пиратството“ :

Най-чудесното нещо на света е да върнеш живота на 26 души и аз и екипът ми сме много щастливи.

Един от освободените пленници - Суди Ахман изрази благодарност на всички, помогнали за освобождаването му, и на целия свят:

"Толкова съм щастлив. Благодаря на ООН, на преговарящия за освобождаването ни г-н Джон, на Лесли Едуардс и на света. Благодаря на всички."