Щастието се смята за нещо неуловимо и мимолетно, "като пеперуда, която винаги отлита, когато я гоним, но ако затаим дъх и седнем тихо, може да кацне при нас." И макар това чувство да е нещо много лично, има начини всеки от нас да го настани трайно у дома си.

Независимо от това какъв е денят, битието и проблемите вкъщи, да сме обградени от радост и удовлетворение, Новите родители.

Кои са нещата, които доставят прилив на ендорфини? Учудващо, но оправянето на чаршафите след сън е едно от тях. Оказва се, че хората, които редовно си оправят леглото сутрин, като цяло са по-щастливи от тези, които оставят спалнята си разбъркана.

В следния списък на goodhousekeeping.com ще откриете неща, с които ведрото чувство ще се настани трайно в дома ви.


Според проучване на сайта Hunch.com 71% от хората, които всяка сутрин си оправят леглото, се чувстват щастливи (не поради тази причина, и като цяло), а 62% от тези, които предпочитат да оставят чаршафите си във вида, в който са се събудили, са признали, че са нещастни.

Може да си направите експеримент дали това е наистина така, но при всички положения подредената спалня е по-приветлива от разхвърляната.


Учени от университета Vries в Амстердам са установили, че зеленият и жълтият цвят карат хората да се чувстват спокойни и щастливи. Може би защото зеленото свързваме с природата, а жълтото - със слънчевата светлина.

Ако не ви се рискува с изцяло жълти или зелени стени, все пак пробвайте тези цветове като акценти в интериора.


Всеки фън шуй теоретик ще ви нареди да изхвърлите изсушените букети с цветя незабавно от дома си, защото всичко старо носи мрачни настроения. Това се отнася и за стари вещи: събирани вестници, непотребни дрехи в гардероба, мебели и предмети, които само прашасват и не се използват.

Вместо всичко това увеличете свежите цветя - учени от Rutgers са убедени, че те увеличават удовлетвореността и радостта.


Много ухания привличат доброто настроение, но сред най-известните са тези на портокал, ванилия, лавандула, здравец, момина сълза, нероли. Затова следващия път, когато решите да купувате освежител за въздуха или ароматни свещи, ги имайте предвид.

Според изследване на Асоциацията за психично здраве, флоралните аромати засилват усещането за щастие, защото рецепторите в носа са свързани с част от мозъка, отговорен за емоциите, и тези ухания ни въздействат вдъхновяващо.


Мило дневниче? Звучи сладникаво, но проучване в сп. Psychological Science установява, че воденето на дневник е ефективна терапия. Тя помага да се справим с мислите и чувствата, които ни владеят в момента на записването, а и след това, когато четем старите си бележки.

Изглежда добра практика да държите на нощното си шкафче бележник за отбелязване на отминалите случки и на бъдещите планове – подредеността успокоява.


Домашните любимци са сред първите неща, които психолозите ще ви посъветват да си вземете, независимо дали предпочитате кучета, котки, хамстери или канарчета.

Те доказано, помагат на своите собственици да преодоляват социалната изолация, а и са изключителни приятели на децата.


Запечатаните спомени с любими хора и празнични семейни събития влияят благотворно всеки път, когато им хвърлите случаен поглед.

Екип от института в Портланд е установил, че наличието на фотографии със сантиментална стойност у дома предизвиква положителни емоции и допринася за семейния уют.