Уриналните инфекции зачестяват през зимата. При младите мъже се наблюдават хронични простатити, при жените уретрити и цистити. Това заяви за "Фокус" урологът Анатолий Аликовски.
Ако е по-сериозна инфекцията, лечението може да продължи цял месец. Това са случаи, в който има бактерии, при тях предварително трябва да се направи посявка. Най-често срещана е бактерията Ешерихия коли. Хората трябва профилактично да си минават, защото усложненията след това са сериозни и се лекуват по-трудно. Има вероятност тази инфекция да премине и към бъбреците нагоре. 

В тези случаи се наблюдава пиелонефрит възпаление на легенчето, на чашките и тогава целия бъбрек се превръща пиелонефрит. 

Основното нещо, което трябва да се направим е профилактични прегледи, съветва д-р Аликовски. От старо време още трябва да си има профилактика, макар че някои я отричат. Много е важно предварително човек да мине на профилактичен преглед. Сега е по-трудно защото има много хора, които са неосигурени и това пречи те да се лекуват. Много често се правят организирани прегледи, тези фирми които имат възможност правят такива организирани прегледи на работещи в предприятия и училища. Предпазването става с топли дрехи и обувки особено в тези преходни периоди септември и октомври към зимата. За да се избегнат замърсяванията трябва в детска и училищна възраст да приучваме децата да се мият постоянно ръцете и другото което е основно хората да се самонаблюдават. При най-малките забелязани смущения, трябва да се търси лекар специалист. 

По думите му има много билки, които помагат. Аз лично използвам много често билки, които се берат и растат в Родопите. По-възрастната част от населението ги познават, събират си ги и се лекуват превантивно.Това са червената боровинка родопска е много хубава, мурсалският чай също има ефект при простатитите, дори е доказано действието му, допълни специалистът.

При по-сериозни случаи обаче не може лечението да стане единствено с билки. Трябва да се направи сериозни изследвания при специалист и следователно да се лекува. Това е много важно за раковите заболявания на пикочната и половата система. Вече значително зачестяват раковите заболявания. Преди 20-30 години и сега има един бум, на тези заболявания и много от раковите заболявания особено на пикочния мехур се дължат на ненавременно лечение да речем на един обикновен цистит, който преминава в хроничен, след това се променя лигавицата и става израждане на клетките, които водят до ракови заболявания.