От началото на 2017 г. всеки асансьор трябва да има аварийно устройство за спешна връзка. Новите изисквания имат за цел да доведат по-голяма сигурност.
От началото на годината са станали 4 инцидента с асансьори. За щастие няма загинали, за разлика от предните 2 г., съобщи Би Ти Ви.

"Много малко е информацията за новите наредби. Не се знае това устройство с какво ще помогне на асансьора, какъв ще бъде ефектът от него", каза домоуправител на блок в "Овча купел" 2. Има съмнения, че това може да е в интерес на фирми. Устройството струва 400 лв.

"Има хора, които живеят с 150-200 лв. и за тях ще бъде трудно, но да кажем, че съберем парите. Проблемът е, че това изискване е напълно излишно. Това е безумие. Доколкото знам в Европа е една препоръка, а у нас се превръща в задължение", каза жена, която живее на 8-ия етаж.

Има риск с телефоните да си играят деца и единственият ефект да е натоварване на бюджета на блоковете, съмняват се жители на "Овча купел".

"Първото нещо, което си спомням, е тъмнина и тишина", каза Мария, оцеляла при падане на асансьор преди 6 г. в "Майчин дом". Близките я търсят непрекъснато, когато закъснее, още има страх. "Има някаква безнаказаност, продължават на падат асансьори", казва Мария.

Според нея новите наредби са безполезни. "Телефоните няма да спрат инцидентите, смятат потребителите в София. Тези устройства осигуряват директна с техниците, които поддcржат асансьора. В наредбата има и други изисквания за сигурността, каза в отговор Нели Карипова от Държавната агенция за технически надзор.