Изборите станаха много сложен процес. Непрекъснато се правят промени, а особено тези в последния момент допълнително утежняват законодателството. Това каза в сутрешния блок на БНТ вицепремиерът Томислав Дончев, който отговаря за организацията на вота.
Проблемите на местните избори през 2015 г. бяха свързани основно с по-ограничения състав на общинските комисии. Проблемът е отстранен, но ни очакват нови проблеми. В София такъв може да се очаква в "Младост" – там гражданите ще трябва да гласуват и за районен кмет, т. е. три пъти. Създадена е необходимата организация, посочи Дончев.

Предизвикателствата са в посока гласуването в чужбина заради ограничения брой секции. Работи се активно и в посока противодействие на хакерски атаки, заяви вицепремиерът. Създаваме организация в аванс – следим внимателно какво се случва в парламента и се надяваме, че това което е прието на първо четене като промени в Изборния кодекс и в комисиите, ще бъде окончателно прието.

Тези избори като механика са много по-прости. Очаквам да има едно честно състезание, в което да победи най-добрият, подчерта Томислав Дончев. По думите му в управляващата коалиция се наблюдава динамична стабилност. Не се случва нищо по-различно от това преди две години - от време на време припламват искри. Стабилността трябва да се търси непрекъснато.

В политиката ако някой уважава себе си, винаги има граница на компромиса. Повечето политически драми са в парламента, кабинетът по-скоро работи като един организъм, каза още Томислав Дончев.