Доставка на бидон кисело зеле до прага на вратата е най-новата услуга, която търговци предлагат на пазара и дори в интернет, съобщава „Телеграф”. Продавач от Шумен например е пуснал обява, че приема поръчки за доставка на кисело зеле „Кьосе” по домовете, като цената е 70 ст. За килограм. В София пък търговците искат за същата услуга левче за кило.
Търговци по пазарите пък продават зелето, като предлагат и безплатна услуга – доставка по домовете на суровите зелки. 

Ако искате да напълните стандартен бидон от около 100 литра, трябва да приготвите до 50 лв., сочат изследвания. Тази година зелето е по-скъпо от миналата, като килограм от най-хубавите и крехки сортове чукна 1 лв. по пазарите.

В момента най0скъп е сортът „Балкан”, който се слави с отлични вкусови качества и е сред най-подходящите за зимнина. Цената варира между 90 стотинки и левче. За сравнение миналата есен се е продавал поне с 20 ст. по-евтино, което означава, че за да напълним бидона, трябва да платим с 10 лв. отгоре, спрямо 2015 г. Сортът „Кьосе”, който също е предпочитан, излиза около 70-80 стотинки.

Най-евтино може да намерите „Чиърс”, което е изключително устойчиво и не се напуква. Цената му е около 30-40 стотинки за килограм направо от производител. Въпреки че е по-евтино обаче, не е толкова крехко и заради това е по-подходящо за сурова консумация, разказват градинари. За да им излезе салатата от кисело зеле по-евтина, истинските спестовници не бързат да купуват, споделят търговци.

Продавачите по пазарите допълниха, че много хора чакат промоциите на зеле в хипермаркетите, които са традиционни всяка година. Възможно е да купите от веригите зелето с 30 стотинки по-евтино за килограм, но няма кой да ви гарантира неговото качество, казват още търговци.

В момента може да купите с отстъпка и бидон. Цените на класическите 100-литрови съдове са около 19-20 лева, а по-малките от 30 литра вървят по 6-8 лв.