Измамници измислиха нова схема за печелене на пари. Тарикатите предлагат на фирми онлайн реклама, която обаче търговците не са поръчвали. Управителите научавали, че са се съгласили да бъдат рекламирани в интернет, едва след като получили пратка по куриер с наложен платеж. В пакета обаче имало само фактура.

Сред ужилените е Ирина Цекова, управител на фирма. "Обади ни се един господин и ни подкани да си подновим регистрацията. А ние такава регистрация нямаме, нито сключен договор или други взаимоотношения с въпросния господин", разказва тя пред Нова телевизия.

Друг управител на фирма в „София“ споделя пред „Монитор“, че още преди около година получил подобно странно обаждане от госпожа, която твърдяла, че за да си поднови рекламата в интернет трябва да заплати определена сума. „Поисках да получа по имейл договорът, който съм подписал, но такъв ми беше отказан“, заяви той.

Адвокат Александър Пелев сподели, че това е по-изтънчена форма на измама и че това е подвеждаща търговска практика, тъй като към момента на обаждането клиентът не е потребител на предлаганата услуга.

Фирмата-измамник обаче твърди, че в практиката си не вижда нищо нередно. От куриерската компания пък са категорични, че и друг път са получавали сигнали за подобни нежелани пратки.