България трябва да си избере президент, от когото да не се срамува. Президент, който да върши реална работа, да е близо до хората, да е наясно накъде води страната, да е активен. Президентската институция може да свърши много полезна работа, а не да е само представителна. Президентът трябва да участва в живота на хората, а не да се изчерпва с новогодишното приветствие. Това коментира кандидатът на коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ за държавен глава Ивайло Калфин във Варна.
Основният проблем пред избирателите у нас на предстоящите избори е липсата на дебат, при който да има сблъсък на идеи. „И без това изискванията за кандидат са доста занижени. Излиза, че да кандидатстваш за работа е много по-сложно, отколкото за президент, затова и наблюдаваме в листата на кандидатите толкова различни личности“, коментира Калфин. „За съжаление, кандидатите бягат от дебат, което означава, че крият нещо. А дебатът е най-добрият начин избирателя да се запознае с различните кандидати, да ги съпостави и да си избере този, който отговаря на представите му за държавен глава. Хората трябва да знаят кой кандидат какви идеи има, какви решения на проблемите предлага“, коментира още той.

Първата задача на новия държавен глава е да задейства президентството
„Първата задача на новия държавен глава е да задейства институцията, да покаже, че тя стои зад хората и търси решения на проблемите им“, коментира Ивайло Калфин, като посочи, че през последните 5 г. институцията е буквално обезличена.

„Темата за бежанците е в преките правомощия на президента по отношение на външната политика. По отношение на вътрешната трябва да се засегнат темите, свързани с демография, образование и доходи. Президентът трябва спешно да постави тези въпроси на дневен ред и да ангажира всички институции с решаването им“, посочи кандидатът на коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“.

Според Калфин сега е времето за дипломация. Време е България да възвърне позициите и авторитета си в региона чрез пълноценни отношения с останалите страни. „Така страната ни ще тежи много повече и в ЕС, и в НАТО“, допълни той.

България трябва да задвижи колелото за решаването на проблема с бежанците
Въпреки че темата за бежанците е проблем, който засяга цяла Европа, именно България трябва да задвижи колелото за решаването на проблема. Тук ключов фактор е президентската фигура.

„Ние като страна сме потърпевши, тъй като бежанците преминават през България, но не искат да останат тук. Затова всички идеи за тяхното разместване, заселване, интегриране не са на дневен ред. Има 6 души по информация на Бъчварова, които искат да останат в България – подписали са такова съгласие.

Така че ние не трябва да търсим начини къде да ги настаним. Едно от първите действия е всички, които не са от Сирия и Ирак, да се върнат там, откъдето са дошли, т.е. трябва да се подпишат спогодби за реадмисия с тези държави, за да можем да ги връщаме. Ако това се случи, от 6-те хиляди бежанци в България ще останат 1000 и дори по-малко, но което е по-важно, ще се разбере, че страната ни не е път за влизане в Европа и ще намалее каналджийството. Ето един пример как президентът може да помогне на изпълнителната власт със своите преки правомощия във външната политика за решаване на този въпрос“, категоричен е Калфин.

България се нуждае от компетентен човек, който ще е от полза на страната си
„Основното ми послание към всички българи е да повярват в президентската институция, защото тя може да бъде не представителна, а много полезна за тях. Вижте какво стана с институцията на омбудсмана на България. Беше избран човек, който иска да работи и да решава проблемите на хората и в момента жалбите са двойно повече, тъй като гражданите виждат реална полза от това. За да се случи подобно нещо и по отношение на президентската институция, е важна личността, която ще я оглави“, посочи кандидатът за държавен глава Ивайло Калфин.

Той не скри, че участва в предстоящите избори със самочувствие, защото познава добре и президентската администрация, и работата на президента, изпълнителната и законодателната власт, дейността на Европейския парламент. „Знам, че президентската институция може да бъде много по-полезна за гражданите, а не участието му в живота на хората да се изчерпва с новогодишното приветствие“, категоричен е той.