Наближава време, когато за болничната и доболничната терапия на пациентите ще са нужни молитви, предупредиха директори на големи столични лечебници. Причината е в здравната политика на ресорния министър Петър Москов, която води до безпрецедентно увеличение на разходите за медикаменти за сметка на лечението в болници и ДКЦ.
Москов е сформирал работна група за проучване на разходите по клиничните пътеки с идеята изплащането на работните заплати на медиците да става целево, централизирано през неговото ведомство. Според министъра само 30% от парите за пътеки са реално нужни за лекарства/терапия. Останалите разходи не били ясни. Мениджъри на лечебници обаче са категорични, че и сега средствата за болниците не достигат, а въпросните 70% от стойността на клиничната пътека отиват за апаратура, заплати, разходи и дългове към различни доставчици, квалификация и др.

“Целта е отново да се върне системата “Семашко” (свръхприсъствие на държавата в здравния сектор – б.р.), коментираха медици пред “Труд”. Те са убедени, че увеличаването на разходите за медикаменти, както и закупуването им на нереално високи цени, на практика е източване на обществените пари за здраве. Така например НЗОК заплаща 100% от цената на препарат за хепатит С, договорен за 70 000 лева.

Същият медикамент се използва в Египет и Индия, но цената му е 1200-1500 евро.

Предложение: Различни цени за едни и същи пътеки
Различни цени на клиничните пътеки в зависимост от вида на съответната болница обмисля да въведе Министерство на здравеопазването като мярка срещу растящите дългове на лечебниците. Те надхвърлят половин милиард лева. Сред най-големите длъжници в момента са пловдивската “Св. Георги”, столичната “Александровска” и варненската “Св. Марина”.

Същевременно с 16% са увеличени за първите шест месеца на годината разходите на НЗОК за онколекарства в сравнение със същия период на 2015-а, при това без промяна в броя на болните, начина и вида на лечение. Отделно миналата седмица НЗОК реши извън плануваното да задели 50 млн. лв. от резерва си отново за медикаменти.