За да се предпази организмът от инфекциозни и токсични агенти е необходима повече енергия за поддържане на телесната температура. Това каза Валя Радева, експерт РЗИ-Смолян, пише "Фокус".
 По думите й студеното зимно време повишава изискванията към човешкия организъм, а атмосферните условия благоприятстват за развитието на вируси и бактериални инфекции.

„За да се предпази организмът от настинки, инфекциозни и токсични агенти на външната среда му е необходимо повече енергия за поддържане на телесната температура”, заяви експертът.

Радева каза още, че основният фактор за поддържане на добро здраве през студените зимни дни е разнообразието, което трябва да бъде съобразено с основните принципи на здравословно хранене. Това може да се постигне като ежедневно в менюто се включват различни продукти от петте главни групи храни. Това са плодове и зеленчуци, хляб зърнени храни, ориз, макаронени изделия, мляко млечни продукти, сирене, месо, птици, риба, яйца, бобови храни, ядки.

„Не случайно на първо място са плодовете и зеленчуците. Те са едни от основните източници на витамини и някои минерали”, заяви експертът.

Като подходящи храни за консумация през зимния сезон Радева посочи, моркови, зеле, картофи, тиква, както и всички цитрусови плодове. Експертът поясни, че ежедневният прием не трябва да бъде по-малко от 300 грама за зеленчуците и поне 200 грама за плодовете. „Така ще набавим необходимите витамини C, A и E, бета каротин, фолиева киселина, редица минерали селен и цинк, които укрепват организма през студените зимни дни”, посочи Радева.