Самоубийство седи в основата на двата взрива, станали по-рано днес в японския град Уцуномия, намиращ се на около 100 километра северно от японската столица Токио, предадоха Франс прес и ТАСС. Експлозиите станаха в популярен парк на града малко след 11:30 часа местно време. Един човек загина, а трима души бяха ранени при взривовете.
Едната от експлозиите е станала в района на паркинга към парка. Според японски медии там се е взривила лека кола и при експлозията са се възпламенили още два автомобила. Малко след това на 200 метра от мястото на първата експлозия полицията откри разчлененото тяло на мъж.



В една от изгорелите коли беше намерена и бележка, която прилича на писмо оставено от самоубиец. Собственикът на колата е бивш член на силите за самозащита на Япония. Знае се, че той е бил на 72 години. В бележката се казвало: Изкупвам вината на живота си.
 
По-рано днес жилището на бившия военен в града също е било опожарено.

Мъж, който е бил по това време в парка, разказва, че е чул "силен звук" и усетил миризма на барут. Той е видял трима души да лежат на земята, като един от тях бил зад пейка. 

На снимки в социалните мрежи се вижда гъст дим, излизащ от района, който е отцепен. 

Полицията разследва дали експлозиите са свързани, но не дава повече подробности. Свидетели споделят, че са чули серия от силни взривове.

Един от пострадалите е получил рани от шранпел. Загиналият е мъж.

Нивото на престъпността в Япония е ниско, и няма известни групи, които да водят някаква насилствена кампания срещу държавата.

По-късно "Гардиън" съобщи, позовавайки се на Агенция "Киодо", че в парка е открито обгоряло тяло, след като полицията е получила сигнал, че човек е обхванат в пламъци след звук от експлозия.

Един от паркираните автомобили експлодирал и огънят се разпространил по още две коли. Минути по-късно полицията открила обгорено и разчленено тяло на човек вътре в парка.

Двете места, където са избухнали експлозиите, се намират на разстояние от около 200 метра едно от друго. В една от колите полицията е намерила ибележка, за която смята, че е писмо от самоубиец.

Автомобилът е собственост на 72-годишен бивш член на силите за защита на Япония. Къщата му в града е била унищожена от пожар малко преди да се чуят експлозиите.

По информация в японските медии се предполага, че бившият военен може би е подпалил къщата си, взривил е колата си на обществения паркинг и след това се е самовзривил в близкия парк.

Жертвата е обгоряла сериозно. В дрехите му в открита бележка, която съдържа името на бивш военен. То обаче не е разпространено от медиите.

Двама мъже са ранени сериозно при експлозията в парка, а 14-годишно момче е получило леки рани на крака. Никой не е пострадал при взрива на паркинга.

Провеждащият се в парка фестивал е отменен.

Подобни взривове са рядкост в Япония. Имало е случаи на самоделни взривни устройства, поставени от крайнолеви групировки близо до американски военни бази