Вицеадмирал Пламен Манушев, който е кандидат на ГЕРБ за вицепрезидент, се срещна във Варна с представители на Института по океанология при БАН и морския бранш. Той беше сърдечно посрещнат на борда на научно-изследователския кораб „Академик”, чийто екипаж го запозна подробно с проектите, по които работи в момента.
„Във Варна съм у дома, защото с този град съм свързал целия си жизнен и професионален път, а сред морските хора съм сред колеги и приятели. Ценя високо труда Ви, защото знам, че в Института по океанология се прави наука на световно ниво и заслужавате подкрепа”, коментира вицеадмирал Манушев. Той изказа впечатленията си от работата на изследователската миниподводница, която е в експлоатация вече 30 години и е единствена по рода си в Черноморския регион. Работната й дълбочина е 250 метра и разполага с трима души екипаж – командир и двама научни работници.

„Съоръжението е уникално за изследване на морското дъно и подводни обекти,  предлага възможност и за нощно виждане. Подводницата е сертифицирана, но за съжаление корабът, който я допълва с необходимата апаратура за изследванe, трябва да бъде ремонтиран, за да се поднови неговия клас за право на плаване”, обясни директорът на института проф. Веселин Пейчев. Ремонтът, който включва и подновяване на корпуса и извънбордната арматура, изисква инвестиция около 1 млн. лв.

„Вече съм провел разговор с министъра на финансите Владислав Горанов за съдействие. Правителството пое ангажимент да помогне, защото корабът „Академик” е изключително ценен”, обясни вицеадмирал Манушев.

На срещата, която се проведе в рамките на предизборната обиколка на кандидат-президентската двойка на ПП ГЕРБ във Варна, присъстваха още кметът на район „Аспарухово” Калина Белмезова и общинските съветници от ГЕРБ Милена Димова, Иво Иванов и Димитър Колев.

От представителите на морската общност кандидатът на ГЕРБ за вицепрезидент вицеадмирал Манушев получи пожелания за попътен вятър и „седем фута под кила“ в предизборната надпревара, в която участва в тандем с кандидата за президент Цецка Цачева.