От ОЗБГ организираха символичното събитие в подкрепа на пловдивчаните, на които беше забранено да танцуват традиционния български танц на центъра. Независимо че много от хората, които бяха обявили участието си в тихото хоро, не дойдоха, патриотите от ОЗБГ решиха, че все пак събитието ще се осъществи. 
На площад „Тройката” се събраха близо 25 човека, които под звуците на тишината с горда стъпка изиграха традиционният български групов танц Право хоро. Случайни минувачи се спираха да гледат странната за Бургас гледка, а някои от тях дори се включиха в танца.



„В много градове в страната е обичайно на площадите хората да се хващат да играят хоро всяка неделя. Бургас не е един от тези градове и с това наше мероприятие ние искахме да дадем началото на една нова за града традиция”, коментира Христо Атанасов – председателя на Организация за закрила на българските граждани.

По негови думи забраната за игране на хоро в Пловдив от преди няколко седмици е била основната причина за организацията на тихото хоро и в Бургас. Другата основна причина е да се докаже, че и Бургас е запазил старите български традиции.

Патриотите от ОЗБГ имат желанието този символичен танц, станал популярен чрез класическия български роман "Време разделно" на Антон Дончев, да стане традиция в града.

"Започнахме бавно - с тихо хоро. Идеята е това да стане практика и след време да има и музикален съпровод", допълни Атанасов.



Източник, видео и снимки: Флагман бг