Есента е времето, в което косата започва да пада по-интензивно. Косопадът може и да е провокиран от друг здравословен проблем, за който трябва да се консултирате с лекар за адекватно лечение.
Освен това, можете да промените начина си на хранене, за да спрете или забавите косопада. Има някои хранителни продукти, които доказано помагат за здравето на косата и са ефективни при косопад. Кои са те?

Сьомга
Сьомгата помага при косопад заради голямото наличие на омега-3 мастни киселини. За здравето на косата, кожата и ноктите са необходими още здравословни протеини и фибри, съдържащи се в месото на сьомгата. Протеините и омега-3 мастните киселини играят важна роля в образуването на кератин и подхранването на космения фоликул.

Мед
Медът е много полезен при косопад. Не само консумацията му, но и външното му директно приложение върху косата ѝ се отразява добре. Медът действа благоприятно не само при косопад, но и при пърхот, себорея, раздразнен скалп поради мощните си антибактериални съставки.

Орехи
Орехите са много богати на омега-3 и 6 мастни киселини, както и завидно количество антиоксиданти в състава си. Редовната консумация на тази полезна ядка потиска косопада и насърчава растежа и естественото уплътнение на косъма.

Миди
Морската храна не се харесва на всеки, но ползите ѝ за организма са безброй. Мидите са с голямо съдържание на цинк. Този минерал има пряко влияние върху косата, кожата, ноктите и имунната система. Дефицитът на цинк в много случаи е в основата на проблема косопад.
Цинк в големи количества се намира не само в мидите, но и в слънчогледовите семки, граха, пшеничения зародиш, нахута, яйцата.

Кокосово масло
Кокосовото масло е полезно за косата и за цялостното здраве. То може да се използва като маска за коса, за готвене и за приготвяне на домашни лосиони и кремове.
Директното прилагане на кокосово масло действа като манна небесна за скалпа, защото хидратира в дълбочина, прави косъма еластичен и лъскав и подхранва фоликулите. Кокосовото масло стимулира растежа на косъма и потиска лесното му отпадане.

Спанак
Спанакът също е богат на цинк, но и на желязо. Той доставя и много важния за здравето на косата витамин В12, както и витамините D и С. Похапвайте спанак по-често и ще забележите колко силна ще започне да става косата ви.

Източник: az-jenata.bg