Uber е в началната фаза на трансформацията си като компания за роботика. Това обяви изпълнителният директор на компанията Травис Каланик по-рано тази седмица по врене на конференцията Vanity Fair Summit в Сан Франциско. Каланик допълва, че Uber е направила екип от стотици учени, които търсят решения на най-важните проблеми за компанията. Те проучват и различните възможности за бъдещото развитие на Uber.

То включва разработка на самоуправляващи се автомобили. Компанията не крие интереса си в сферата, като дори обяви, че иска да е безспорен лидер в нея и няма да приеме второто място. Миналия месец Uber започна и тестове на автономни автомобили за превоз на клиенти на мобилното си приложение за споделени пътувания. В момента няколко такива автомобила возят клиенти в Питсбърг, под постоянния съпровод на професионални шофьори.

Uber се превърна в най-голямата компания, която е подкрепена изцяло от инвеститори и е оценена на 68 млрд. долара. Тя работи в над 450 града по света в повече от 70 държави, като има над 40 млн. активни клиенти месечно.

Затова досега Uber се определяше като компания за логистика. Но според Каланик нейното бъдеще е в роботиката и автоматиката. Тя ще е определяща за развитието ѝ. Въпреки това Каланик подчертава, че за сега Uber не планира да заменя шофьорите и ще минат години преди технологиите да са достатъчно напреднали за нещо подобно. Дори и тогава, Uber предвижда да запази не малък брой истински шофьори, въпреки че автомобилите, които са управлявани от компютри и софтуер, ще са повече.

Източник: Вести бг