Ако автономно управляващите се превозни средства са революционни, то тогава какви са автономните автомобили, които комуникират помежду си и с пътната инфраструктура? За първи път, в Обединеното Кралство бе извършена демонстрация на тези технологии работещи съвместно.

Ползите от автомобили, които могат да комуникират помежду си и с заобикалящата ги среда биха могли да бъдат „значителни”, казва Tim Армитидж директор в компанията Arup Autodrive и ръководещ проекта.”От увеличаване на безопасността по пътищата и подобряване на движението на трафика до по-ефективно паркиране и по-добра информация за шофьорите.”



Като част от демонстрацията, бе показано как автомобил на който се налага да спре рязко комуникира с автомобилите зад себе си, предупреждавайки шофьорите им. Това дава възможност за подобряване на безопасността на пътя в случаите, когато водачът не може да види това, което се случва отпред, например при мъгла.



Също така, бе демонстрирано как светофар може да изпраща информация до превозните средства, което им позволява да регулират скоростта си, за да се намали вероятността от спиране на червен светофар. Прилагането на тези свързващи технологии в произвежданите превозни средства биха могли да подобрят движението на трафика и да доведат до намаляване на вредните емисиите.



Демонстрацията бе, завършека на пробите на първата група свързани автомобили, като част от проекта Autodrive, от който е част и проекта Low-carbon Urban Transport Zone (LUTZ) Pathfinder. Изпитанията бяха проведени в течение на две седмици на изпитателния полигон Horiba Mira в Nuneaton от партньорите по проекта Jaguar Land Rover, Ford и Tata Motors European Technical Centre  (TMETC).

Jaguar Land Rover показаха и новата си не свързана функция Advanced Highway Assist. Това позволява на превозното средство не само да се движи в платното магистралата автономно, но и да изпреварва по-бавно движещите се превозни средства самостоятелно.



Планирани са още изпитвания в зони с ограничен достъп, като в началото на следващата година ще се провеждат в Milton Keynes, а по-късно през годината и в Coventry. Изпитания и демонстрации по обществените пътища са насрочени за 2018 година.

Източник: Монитор