С близо половин милион лева може да се оскъпят изборите заради ремонта на Изборния кодекс. Първоначалната план-сметка на кабинета предвиждаше, че вотът за президент и референдумът ще ни излязат 47 милиона лева. След законодателните промени в последния момент сумата може да набъбне, съобщава bTV.
По неофициална информация допълнителната сума може да достигне между 400 и 500 хиляди лева. Причината за това е, че ще бъдат вложени допълнителни средства за обучение в последния момент, ще се наложи и допълнителна работа, за да се провери и верифицира в последния момент софтуерният продукт, обясни председателят на правната комисия в НС Данаил Кирилов.

Според представители на властта перата, които оскъпяват вота, са три: пренастройката на софтуера, новите секции в чужбина и обучението на комисиите на ново как се брои квадратчето „Не подкрепям никого“ в бюлетината.

„Всички онези разходи, които евентуално ще се отразят в организационно-техническата подготовка на изборите“, коментира оскъпяването на изборите говорителят на ЦИК Александър Андреев.

„Бюлетината трябва да бъде откъсната от кочана пред избирателя, така че да не се разкрива тайната на вота и да остане свободно триъгълничето за откъсване, а отзад да остане място за двата печата, които се поставят от служителите“, припомнят правилата за вота от ЦИК.

Бюлетината за президентския вот е дълга около 60 см и е с двойна защита.