Водената от САЩ коалиция нанесе удар в иракския град Дакук не по терористи, както бе планирано, а по мирна траурна процесия. Това съобщиха от руското министерство на отбраната. От ведомството уточниха, че в резултат на грешката на военните са загинали десетки души.
"Съдейки по разказите на очевидци, авиацията на коалицията взела траурната процесия за струпване на терористи. Загинали са десетки мирни иракчани, включително жени и деца”, каза говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.  
 
От руското ведомство подчертаха, че редовните смъртоносни удари на коалицията по мирното население „носят всичките признаци на военни престъпления”.
 
„Подобни смъртоносни удари по мирни населени пунктове, носещи всичките признаци на военни престъпления, се превръщат на практика в ежедневна рутина за коалицията”, каза още Конашенков.
 
Междувременно арабски медии разпространиха видео, на което се виждат последствията от въздушния удар на коалицията по траурната процесия в Ирак. На кадрите са запечатани първите секунди след удара: мирни хора изпадат в паника на улица, чуват се сърце раздирателни викове, плач. Съдейки по видеото, разрушени са няколко сгради.
 
Загиналите са най-малко 20, а ранените – 45.