При спецоперации по време на лятната ваканция полицията в Пловдив е установила десетки непълнолетни и малолетни в различни заведения в тъмната част на денонощието. Това става ясно от оповестения доклад за периода.
От началото на юли до края на септември на територията на ОД на МВР – Пловдив са проверени общо 389 търговски обекта за присъствието на непълнолетни и малолетни след определените часове. В рамките на проведените специализирани операции полицейските служители са съставили 30 акта за установено административно нарушение по Закона за закрила на детето.
 
При осъществена контролна дейност през последното тримесечие униформените са констатирали 30 нарушения на Закона за закрила на детето.
 
В тази връзка от МВР припомнят, че с глоба или имуществена санкция от 2000 до 5000 лева, а при повторно нарушение - с глоба или имуществена санкция от 5000 до 8000 лв., се наказва и всеки, който допусне от 22,00 ч. до 6,00 ч. дете без пълнолетен придружител в управляван от него търговски обект.
 
Според закона родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да го придружават на обществени места след 20,00 ч., ако детето не е навършило 14-годишна възраст, съответно след 22,00 ч., ако детето е навършило 14-, но не е навършило 18-годишна възраст. Неизпълнението се наказва с глоба или имуществена санкция от 300 до 500 лева, а при повторно нарушение – с глоба или имуществена санкция от 500 до 1000 лева.