Никола Попилиев, българин от Македония и екскурзовод, разкри пред камерите на "Ничия Земя" по Нова телевизия какви са мотивите на хората като македонския журналист Миленко Неделковски и откъде произлиза техният генезис. Самият скандален журналист се закани на героя Динко и изрази мнението си за българския народ.
"Македония е изградена върху антибългарщината. Този абсурд можеше да оцелява в рамките на бивша Югославия, но условията за абсурда изчезнаха. И сега той се заменя с античен, а Миленко е логична проява на това", обяснява Никола Попилиев, бнългарин от Македония и екскурзовод в Скопие. По думите му, миленковците обикновено са хора, които имат криминални проявления и нарушения на закона в миналото. Службите ги имат документирани и, за да не ги третират по юредически, ги ползват за такива мисии. "Техните досиета седят в шкафчета и, ако не са послушни, ги вадят. Част са карани да се държат така, част го правят от финансов интерес. Има и примитивни хора, които смятат, че така трябва", казва Попилиев.

Екскурзоводът разкри, че Миленко е бил арестуван заради измами с американски визи. "Имаше дело. Седял е в затвора. Той беше коментатор на състезанията по Формула 1. Той беше добър коментатор на Формула едно, но вместо да насочи таланта си към позитивното, инструктори го тласнаха към лошото", допълва той. 

"Всичко, което се случва тук, е театър.Това е един от методите, прилагани от Груевски през последните 10 години. Груевски не е нормален политик, Македония не е нормална държава. Македония е лудница, а Груевски е психопат. Само психопат може да прави инциденти с албанското малцинство. – руши джамии, пали албански знамена. Той иска да е мит, да е македонски спасител - герой, който брани народа от злите вълци, които искат да го изядат", казва опозиционният журналист Саша Ивановски.

Ивановски призова българите да не попадат в капана на Груевски. По думите му, първата цел на това е да се смени темата на разговора в Македония. Груевски е обвинен в злоупотреби за милиони евро. Затова му трябват инциденти и да се смени темата на разговор. "Всеки ден той се моли на Богородица вашите политици да стъпят на криво, за да прави митинги за да протестира пред вашето посолство", казва още Ивановски. 

Журналистът разкри, че Миленко има финансов мотив да се държи антибългарски настроен. Телевизията, по която върви предаването му, получава субсидии от 10 милиона евро на година, а неговото предаване е много скъп проект. Брат му пък се сдобил с хиляди декари земя за без пари. "България ще направи голяма грешка, ако спре да помага на Македония. България помага над 25 години на страната ни и много македонци ценят това. С години македонецът е учен, е българинът е лош зъл и глупав, но това не е така. Но това е капан за вас и само се чака да паднете в него, за да се забравят престъпленията на Груевски", казва още Ивановски. 

Той разкри, че над 100 000 македонци имат български паспорти и благодарение на тях работят из Европа и изхранват своите семейства. "Вие ни спасихте", добавя той. "Ако Миленко имаше в свинската си глава 2 грама мозък, той щеше да издигне паметник на България", убеден е опозиционният журналист.

Самият Миленко, запитан, дали го е страх за физическата му сигурност след инцидента с българския паметник, отговаря: „Приличам ли ви на изплашен? От кого да ме е страх? Аз разбих криминално поставена от вагабонти бетонна замазка”. За да продължи антибългарската си риторика той казва убедено: "За вас ние сме цивилизован народ, за нас вие не сте. Българи идва от вулгари. Вие сте с малко мозък и будали". 

Неделковски също се закани публично на Динко Вълев от Ямбол. Той разбра от екип на Нова тв, че Динко искал да мине границата, за да постави нова плоча на върха. "А, искал да идва. Ама то полицията е направила грешка. Трябваше да го пуснат на границата. Да дойде тука, да изяде един як македонски кьотек и да го вържа, за да си го вземе полицията", каза Миленко. След това той размаха пръст на журналистите: "Браво, бе, българи! С такива хайвани като Динко ли се хвалите! Това ли са ви ценностите."

Миленко е категоричен,че българите са направили нарушение с поставянето на плочата на Каймак-Чалан, защото "това е гранична територия. А на гранична територия няма как да отидеш без разрешение. А вие какво, дошли сте с войска?!. И сте направили нарушение".

Миленко твърди,че в Македонния нито се гледа българска телевизия, нито наши вестници се купуват. "Вие, българите, май се правите на много умни. И като сте толкова умни, влязохте  в НАТО и станахте брюкселски роби. А защо не се запитате защо един съседен на вас народ не ви приема", отсече македонецът. 

Той роди и гениалната мисъл,че Цар Самул и самият император Василий II Българоубиец са хора, произхождащи от македонски знатни родове във Византия.