Шокиращо видео, заснето от защитници на правата на животните във ферма за яйца на „Костко” в Калифорния, показа как пилетата живеят в ужасяващи условия и се кълват едни други до смърт. Произведените във фермата яйца са с етикета „ от щастливи кокошки, които живеят извън клетки”, но видеото, разпространено по-рано тази седмица, хвърля доста плътна сянка върху условията, в които живеят птиците.
Пилетата, много от които са изгубили част от оперението си и са ранени, живеят едни върху други в претъпкан обор и са покрити с екскременти. Филмът, заснет от групата „Директно действие навсякъде”, също показва как пилетата се ядат едни други, както и мъртвите птици по пода.
 
„Това, което видяхме във фермата, не бе по-добро от онова, което се случва във фермите с клетките. Кокошките продължават да страдат. Те все още са експлоатирани и продължават да умират от производството на яйца”, казва активистът на организацията Самер Мастерсон в изявление, съпровождащо видеото.
 
По думите на активистите, яйцата, които идват от фермата, са продавани като „сертифицирано хуманни”. Също стана известно, че след излизането на филма, собственикът на фермата е ликвидирал цялото ято, което бе заснето в него. От фермата обясниха, че това е било направено, за да се попречи на разпространението на болест, която може би е била внесена в обора от активистите.
 
Говорейки пред The Huffington Post, един от създателите на филма също описва сцени на канибализъм сред кокошките. Подлудявани от пренаселването на обора, птиците започват да се атакуват едни други, като дори започват да се изкормват. „Гледах как една птица, окървавена и неспособна да ходи, влачеше тялото си из купа екскременти в отчаян опит да избяга. Въпреки усилията на нашия екип, не успяхме да спасим тази малка кокошка”, каза Уейн Хсюинг, съосновател на организацията.

Източник: Дейли Мейл

Превод и редакция: БЛИЦ