Добре документираните и официално признати случаи на срещи на самолети с НЛО са много по-малко от тези, които реално са били наблюдавани. Твърди се, че голяма част от пилотите просто премълчават за тези случки, за да не бъдат отстранени от работа. 

В Българската авиация нещата стоят по подобен начин,  разказва видеото от канала НЛО във Vbox7.

Вероятно една част от българските пилоти са виждали НЛО, но малцина проговарят за това и обикновено, чак след като са се пенсионирали.

Ето и някои от тези случаи, за които разказват в интервю пред медиите самите очевидци или техни близки, но разбира се, те не са официално документирани и оповестени от българските авиационни служби.

През 1964 г. подполковник Дочо Генковски от авиобаза Граф Игнатиево среща НЛО, докато извършва полет с боен изтребител МиГ над Родопите. 

Самолетът му буквално се слива с яркият светлинен обект в небето, при което двигателят на изтребителя угасва. Ярка светлина облива пилотската кабина. Подполковникът не чува звуци, усеща сякаш има някакъв магнит в себе си. След това светлината изчезва. Самолетът продължава полетът си и се приземява успешно, но в продължение на десет минути сякаш е бил в неизвестност. Докладвал е всичко, което се е случило на висшето командване, но дали е имало разследване на случая и какви са резултатите, не е известно

През 1966 г. подполковник Дочо Генковски отново се сблъсква с НЛО над България. Той получава заповед да излети и да се насочи към град Смолян на 5000 м височина. Когато достига целта, той вижда сребрист обект с формата на трапец, който бързо изчезва с висока скорост.

На около 15 км от обекта, пилотът иска разрешение да използва въоръжението си. Тогава изведнъж неизвестният обект се отдалечава с виска скорост.

После тялото е засечено над Стара планина, на 170 км от първото място. Радарите впоследствие засичат обекта над Казанлък и накрая над град Бяла, Русенско.

Подполковник Дочо Генковски се пенсионира с 21 години летателен опит и според жена му, до края на живота си е вярвал в съществуването на НЛО.

Години по-късно, през 1993 г. също наш пилот, капитан Петров от Граф Игнатиево, също има среща с НЛО в небето над Севлиево. Има и друг случай през 1998 г.

През 1995 г. по думите на полковник от резерва Ганчо Каменарски към щаба на Би Би Си е създадена специална група за разследване на случаите с НЛО.

Нейната дейност и до днес е засекретена, както и докладите на пилоти, които са имали среща с неидентифицирани обекти в небето на България.