Предимствата ми пред останалите кандидати за президент са това, че съм имал възможност да работя в различни институции, които ми дават увереност, че познавам какво може да направи държавния глава. Това каза пред "Фокус" кандидатът за президент, издигнат от коалиция "КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ" Ивайло Калфин.
„Аз съм бил и съветник на президента Първанов в продължение на три години по икономическите въпроси, бил съм депутат и в Националния и в Европейски парламент, бил съм два пъти министър на външните работи и на труда и социалната политика. Познавам институциите, знам как могат да работят” посочи той.

По думите му основното на държавния глава е да работи с всички останали институции и то по теми, които са по-дългосрочни, като демографията и регионалното развитие. „Имам и много познанства и контакти извън страната, а мисля, че България трябва да засили значително ролята си в международните отношения, особено в района около нас”, коментира Ивайло Калфин.

Според него следващият държавен глава трябва да бъде пример за промяна в институциите. „Имаме нужда от активен президент, който да е близко до хората, който професионално да си разбира от работата и който да знае как и да може да представлява държавата ни в международните отношения. Да бъде сред хората и да поставя въпросите, които те очакват от институциите да вършат”, заяви кандидатът за президент. „Надявам се следващият държавен глава да създаде тази инерция и този двигател който правителството и парламента не създават”, каза още Ивайло Калфин.