Наемите в София се повишиха с 5-10% за година, сочат данните на агенциите за недвижими имоти. Най-голямо увеличение на наемите е регистрирано в столичния кв. "Младост". Основен двигател на увеличението на наемните равнища там е 4-ти микрорайон на квартала, където е регистрирано повишение от 11% за година, изчислява Стандарт.
В края на първата половина на 2015 г. двустаен апартамент в района се е давал средно за 597 лв. на месец, а по същото време тази година наемът вече е 663 лв. При едностайните жилища в "Студентски град" ръстът е 10%. "В столицата има негостиг на жилища, които се отдават под наем, но няма сериозен ръст на наемите. На годишна база ръстът е между 5% и 7%", каза Младен Митов от агенция за недвижими имоти. Според Илиана Василева, зам.-председател на "Сдружение Брокери на имоти", през последния месец не се отчита увеличение на наемите в София. Ръст е имало през август и септември, а сега нивата се задържат.

От консултантските компании обаче подчертават, че увеличението на наемите не е здравословно за пазара и има сериозен риск от "прегряване" и намаляване на сделките, още повече, че "сезонът на наемите" вече отминава. При принцип най-голямо търсене на жилища под наем има през август и септември, когато новоприети студенти трябва да си намерят квартира. Много работещи хора също използват лятото, за да си намерят нов дом.