Случвало ли ви се е аларма на автомобил да не ви остави да спите цяла нощ? Или да ви тормози на работното място? Оказва се, че МВР е безсилно да се справи с проблема. От органите на реда биха реагирали само ако става въпрос за системен случай - при множество сигнали от един и същ гражданин за една и съща кола в няколко различни дни, пише Флагман.
В България има няколко милиона автомобила, много от които са оборудвани с алармени инсталации против кражби. Не са редки случаите, когато звукови уредби се повреждат - включват се и не спират да вият с часове, докато акумулаторът не се изтощи. Един автомобил има потенциал да превърне в кошмар нощта на стотици граждани в гъсто населените квартали.

МВР разкри има ли алгоритъм за действие при такива ситуации и какво трябва да правят засегнатите.

„Подава се сигнал на 112, но мерки се предприемат при случаи на повторяемост – при зачестили сигнали от един източник. Tова е принципното положение. Изискването е да не е еднократен сигнал”, е официалното становище на МВР.

При оплаквания примерно от шумни компании органите имат възможност да действат по-адекватно. От пресцентъра на МВР казват: „Тогава има човек на място, ясно е как се реагира. С алармите е малко по-различен вариант, защото собственик на място няма. Ако е фирмен автомобил, е още по-различен вариант. И затова не е така пряка последователността на действията, защото няма извършител на място.”

От МВР разчитат, че обичайно става въпрос за технически проблем, който се отстранява и не се случва в следващите дни. Ако обаче тормозът продължи и граждани упорито продължат да се оплакват, тогава вече може да се вземат мерки.

„Предотвратява се с административна санкция, когато наистина има някакво зачестяване и краен източник. Това е практика, която се прилага. Всеки отделен случай би могъл да се разглежда сам по себе си”, обясняват от ведомството на Румяна Бъчварова.

В силовото министерство не е имало запитвания за такива казуси. Затова и от там считат, че вероятно не става дума за сериозен обществен проблем.

Липсва и статистика по случая, както и механизъм за действие на полицията за тези ситуации е предпоставка гражданите да взимат нещата в свои ръце. Възможно е да се стига и до случаи на саморазправа.