Днес ще ви отведем към култовите години и няколко автомобила, които освен, че се превърнаха в колекционерски гордости, поскъпнаха значително в последно време. Машините на четири колела са доказали, че някои от тях могат да бъдат значително по-доходни от редица финансови инструменти.

Едно от малкото Porsche-та с предноразположен двигател - 944, бе леко противоречив модел, но по-добрите Turbo варианти се харесаха на много хора и точно те гонят небосклона. Докато първите бройки от стандартния модел са на цена от само 6-7 хил. лева, то Turbo-тата в отлично състояние достигат до потресаващите 100 хил.

Следва една малка баварска играчка, която определено промени играта - BMW 2002ti. Този модел стартира световния успех на монхенци и следите му продължават и до днес със 2-ра серия, която ще споменем и в следващия ни материал. Цената на това бижу започва от 12 хил. за най-изтезаваните екземпляри, преминава към 40 хил. за тези в добро състояние, а Turbo версията със 170 конски сили достига до колосалните 200 хил. лева.

 

Един от първите модерни автомобили на италианците от Ferrari - F355, вече започва да преминава към класиките. Това е и един от първите автомобили на компанията с бърза автоматична скоростна кутия. В интерес на истината, F355 никога не е бил много евтин, но сега е скочил до небето - цената му стартира от 110 хил.лева, достига до 250 хил. за отлични бройки от кабриото Spider и по-суровия GTS и преминава тази граница с полусъстезателния Challenge.

Ако не сте фенове на бързото каране, а предпочитате спокойното, но класно возене, то кабриото на Mercedes-Benz - SL от поколението R107 е един от любимците ви, но и на много други хора по света. Цената на тази красота започва от 11 хил. лева за неугледните и по-стандартни автомобили, като средното ниво е около 50-60хил лева, но достига до внушителните 180 хил. лева за най-запазения и пълен с екстри автомобил. 

И достигаме до рекордьора в тук - единия от участниците в златните години на DTM - BMW E30 M3. Освен, че го няма на пазара и намерихме много малко обяви за него, автомобилът стартира от цели 90 хил. лева и достига до над 200 хил за най-добрия екземпляр от по-късната и по-мощна Evo весия на модела. Това е и може би най-печелившия за покупка автомобил, като цената му се очаква тепърва да поскъпва.