Вероятният „химически инцидент“ оставил десетки хора пострадали на летището „Лондон Сити“, може би е бил предизвикан от изпускането на сълзотворния газ хлорбензалмалондинитрил. В момента полицията разследва причините за инцидента, причинил евакуация на обекта, след като няколко души започват да се оплакват от кашлица и задушаване, пише The Independent.
Според непотвърдени данни сълзотворният газ е бил изпуснат от пътник. Не се смята, че инцидентът е свързан с тероризъм. Двама души са били откарани в болница, а 25 са били третирани на място от пристигналите медицински екипи заради затруднения в дишането. Допълнително всички полети към и от летището са били спрени по време на разследването.

„Извиняваме се на пътниците за неудобството, причинено днес, когато бе обявена тревога, предизвикала пълната евакуация на терминала“, пише в изявление на летищните власти. „Пътниците са евакуирани в безопасност и им благодарим за търпението. След евакуацията, някои хора съобщиха, че не се чувстват добре и са били третирани на място от медицинските екипи“, пише още там. 

„Претърсването на летището е довело до откриването на това, което се смята за спрей със сълзотворен газ. Докато причината за инцидента все още се установява, полицията разследва дали случилото се е причинено от случайното задействане на спрея“, пише в заявлението. Летището е обявено за безопасно и е отворило в 19 часа вечерта (21:00 българско време).