Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че Съветът за сигурност понякога твърде бавно изразява своята позиция по въпроса за изпитанията на оръжие, които се провеждат от КНДР, което ѝ дава възможност да не спазва резолюциите на световната организация, предаде РИА Новости.
„Понякога Съветът за сигурност прекалено много време губи за това да изрази своята позиция и този недостатък в някакъв смисъл дава подов на страни като КНДР да не спазват условията на тези резолюции“, заяви Бан Ки-мун. Той също така отбеляза, че през последните години КНДР остава за него причина за безпокойство. „В миналото никога не съм виждам такова изостряне на ситуацията на Корейския полуостров и това за мен е причина за сериозно безпокойство“, заяви той.

Бан Ки-мун отбеляза, че в опитите си да намали разногласията в региона е провеждал срещи с представителите на властите на КНДР в кулоарите на различни международни срещи и ги е призовавал да разрешат проблемите „чрез хармонични и мирни методи“. Той също така заяви, че е възнамерявал да посети официално Северна Корея, но властите ѝ не са се съгласили да го приемат.