Този път ударихме дъното. Това каза в предаването "Панорама" по БНТ математикът и политически анализатор проф. Михаил Константинов по повод промените в Изборния кодекс в "12 без 5".
"Тези промени изискват промяна на целия софтуер, не само да сметнеш гласовете от квадратчето "Не подкрепям никого" къде отиват. В момента парламентарните комисии са в пълен шаш. Досега дефект на нашата машина бяха сложните протоколи, а сега ги усложнихме окончателно. Квадратчето е пълна дивотия и трябва да бъде премахнато възможно най-бързо", споделя математикът.

В случая с въвеждането му няма конспирация – глупостта не е конспирация, но е още по-страшна, коментира проф. Константинов. Политологът Антоний Тодоров заяви, че всичко с квадратчето е било направено набързо, затова не е имало време да бъде оценено и анализирано.

"Ако се вгледаме в някои закони, те минават много набързо, допускат се невероятни грешки заради липса на добра организация на законодателния процес", посочи той. Проф. Константинов е категоричен, че гласуването в чужбина никога не е имало и няма да има значение за президентските избори като брой гласове, но е важно заради връзката с българите извън родината ни. Тодоров пък попита защо няколко поредни парламента не са приели българите в чужбина да гласуват по пощата.