Около 400 души се събраха на протест срещу бежанците на столичния площад "Св. Неделя". Гражданите носят плакати с надписи "Дедите ни изпълниха дългът си, сега е наш ред", "България над всичко", "Събудете се българи, не прецаквайте и нашето бъдеще", "Те продадоха България на евроатлантически интереси, на шизофренични ценности, на мигрантите... Ти съгласен ли си?".
Хората скандират "Българи, юнаци" и пеят патриотични песни, съобщава „Фокус”.
 
Малко преди 21 часа недоволните граждани се отправиха на шествие по бул. „Мария Луиза”. Напрежението ескалира за момент, когато шествието достигна до джамията "Баня Баши". Срещу молитвения храм полетяха бомбички, но служителите на реда реагираха мигновено и го обградиха с бусове на жандармерията.



В момента протестиращите са се събрали на площад "Лъвов мост". Според организаторите, мястото е се е превърнало в средище на нелегалните имигранти, които извършват там нелегални дейности.

 

Освен това хората, живеещи и работещи в района, не се чувстват в безопасност заради нарастващия брой чужденци. 



В Ямбол също се проведе протест. Там се събраха над 200 души. Повече от присъстващите са млади хора, ученици. Информацията, че в близкото до Ямбол село Бояново ще има бежански лагер от затворен тип внесе повече напрежение сред протестиращите. Но както увериха организаторите, протестът е мирен и протича без инциденти. 

Протестиращите се събраха пред паметника на Георги Дражев и загиналите във войната ямболци, като шествието ще спре пред Община Ямбол. Основните искания на протестиращите са свързани с недопускането на бежанци на територията на България, закриването на вече изградените бежански центрове, да не се предоставя финансова помощ на мигрантите и др.

От полицията в града съобщиха, че са предприети всички необходими мерки за охрана на обществения ред и безопасност на движението в града. Освен протести в Ямбол, такива ще има и в село Бояново. Той ще бъде на 29 октомври и ще премине под наслов "Бояново за българите! Бежанците вън!“.