Срещу рекордните 10 000 лв. гаранция прокуратурата в Дупница пусна 70-годишната  Николина Димитрова от село Джерман, срещу която е повдигнато обвинение за канабис. Ако не ги плати в срок, се връща отново зад решетките. Преди няколко дни дупнишки криминалисти откриха в двора на пенсионерката 13 стръка канабис с обща листна маса 57 кг. При обиск на дома й полицаите намериха в чували още 9 кг.
Тогава баба Николина беше арестувана заедно с внука си Димитър Алеков, който живее при нея.

Срещу възрастната жена е повдигнато обвинение по чл. 354, ал. 1 от Наказателния кодекс, който предвижда глоба до 20 000 лв. и затвор. Внукът й е освободен от отговорност.

Пред разследващите полицаи баба Николина заявила, че е отглеждала канабиса да си лекува ревматизма. По време на обиска в дома й тя показала на полицаите огромен казан, в който според нейните думи варяла листата и си потапяла краката догоре, и болките й намалявали, съобщава struma.bg.

Николина Димитрова е пенсионерка. Работила е в някогашното ТКЗС в селото. В Джерман се коментира, че тя няма 10 000 лв. да си плати гаранцията. Синът й, който е в чужбина, можело да й помогне финансово.

Гаранцията за баба Николина е впечатляваща, тъй като обикновено за подобни случаи магистратите определят парична гаранция от 1000 до 2000 лв. За сравнение полицаят от Благоевград, арестуван за чадър над сводника Мартин Филипов-Марто Дебелия, излезе на свобода срещу 5000 лв. Защо гаранцията на пенсионерката от с. Джерман за засадените в двора й 13 корена канабис е двойно по-висока, мотивът не е ясен.