Четири деца на възраст от 7 до 13 години са приети през нощта в спешно отделение, две от тях са настанени по спешност в болницата с остра вирусна инфекция - силна болка в корема и повръщане, съобщава struma.bg
„Вирусът, който е типичен за летния сезон, продължава и през есента заради променливото време, 15 деца се лекуват в момента в детско отделение, основният поток е от вирусен гастроентерит при пациенти в предучилищна и училищна възраст”, каза началникът на детско отделение д-р Христина Марянова.

„Ако детето има повишена температурата и оплаквания от стомашно-чревно неразположение, лекарската консултация е задължителна, при правилен хранителен режим състоянието се овладява за няколко дни”, каза д-р Марянова. Тя съветва да се търси лекарска помощ, тъй като обезводняването е най-честата причина за болнично лечение.

При леките форми на заболяването лечението може да се проведе в дома чрез прием на течности. Трябва да се направи диетична пауза, важно е децата да приемат достатъчно течности, вода или чайове (подсладени със захар), в малки количества на често (през 15-30 минути), при усложнения е необходимо лечение под лекарско наблюдение.