Терористите са събрали над 1200 души с танкове и бронирана техника, за да започнат настъпление към град Алепо. Това съобщи началник Главното оперативно управление на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия Сергей Рудской. По неговите думи, терористите получават също преносими зенитни ракетни комплекси.
„В селищата Мансура, Караси и квартал 1070 само през последното денонощие са пристигнали над 200 бандити”, каза Рудской.

От Генералния щаб отбелязаха, че групировката на бандитите е подсилена от танкове, пикапи с едрокалибрени картечници. Сред терористите има най-малко 30 камикадзета.  

Ситуацията около Алепо се усложнява и нажежава, показват данните на руското министерство на отбраната. Според руския Генерален щаб, хуманитарната пауза е била използвана от някои от групировките за прегрупиране и подсилване.
 
По-рано бе обявено, че хуманитарната пауза, която направиха руските и сирийските военни в Алепо, е удължена с още едно денонощие – до 19:00 часа на 22 октомври. В Москва се надяват, че „заинтересованите страни” все пак ще окажат натиск на окопалите се в Източен Алепо бандити и по този начин ще бъде достигната една от основните цели – разделянето на терористите и умерената опозиция.

В последните няколко месеца ситуацията в Алепо се изостри. Страните от Запада обвиняват сирийските власти и Русия в бомбардировки на мирни жители и въоръжената опозиция. Дамаск и Москва, на свой ред, настояват, че нанасят удари само по терористите и обвиняват Вашингтон в неспособност да окаже влияние върху отрядите на така наречената умерена опозиция, като ги накара да се разделят от екстремистите.