Бежанската криза е проблем, който пряко застрашава националната сигурност на България, и ще бъдем изключително сериозно отдадени на задачите, свързани с охраната на държавната граница. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев в Малко Търново, след срещата си с командирите на военните формирования и военнослужещите, които имат отговорности към опазването на границата.
„Подготвяме се за дългосрочна мисия и ще направим всичко възможно, както и досега, за да отговорим на предизвикателствата и да гарантираме сигурността и спокойствието на българските граждани“, подчерта той и поясни, че информацията за обстановката в Афганистан, Сирия, Ирак, Иран, Либия, не е оптимистична.

Министър Ненчев посочи, че при необходимост в района на държавната граница могат да бъдат предислоцирани в рамките на няколко часа близо 2000 военнослужещи, подготвени за изпълнение на задачи по нейната охрана. „Виждам, че хората от малките населени места в пограничните райони са спокойни, когато нашите момчета са около тях“, каза той.
 
Пред журналисти министър Ненчев отбеляза, че за пореден път провежда срещи с личния състав, дислоциран в района на българо-турската граница, за да се информира за изпълнението на задачите и да се запознае на място с условията и логистичната поддръжка на формированията преди началото на зимния сезон. Той отбеляза, че само за месец военнослужещите от Сухопътните войски, разположени в пограничния район в близост до Малко Търново, са предотвратили навлизането на близо 350 мигранти на територията на Република България. „Давам изключително висока оценка на действията на военнослужещите, които за пореден път доказват професионализма си“, заяви министър Ненчев и допълни, че се е разпоредил в рамките на следващата седмица да бъдат решени проблеми, свързани с облеклото и поддръжката на автомобилите.
 
Командирът на Втора механизирана бригада бригаден генерал Костадин Кузмов обясни, че военнослужещите от Сухопътните войски изпълняват задачи по охраната на българо-турската граница от Свиленград до Резово. Те патрулират съвместно със служители от Гранична полиция, устройват секретни постове и извършват денонощни наблюдения, за да предотвратят опитите за незаконно преминаване на границата.