Ако има втори тур на президентските избори, ще търсим максимална подкрепа от всеки български гражданин. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел, предаде БТА.
Той добави, че на втори тур ГЕРБ ще трябва да се опита да събере гласове от център-дясно, от по-прогресивните хора вляво. "Няма независим кандидат, подкрепен от инициативен комитет - кой му плаща кампанията - ако му плаща партията кампанията, значи не е независим", коментира той. "Игра на думи, която да заблуди хората, но те вече не се заблуждават в България. ДПС си пое отговорността за (Пламен) Орешарски, постъпи по-честно.

За ДПС той е бил добър премиер и си носи своята отговорност за това. Тук е роля само на ДПС и ДОСТ кого ще подкрепят (на втори тур - бел. кор.). На тяхно място бих подкрепил тези, чрез които бих имал излаз към властта", заяви Борисов. "Всяка партия, с изключение на ДСБ, се бори да управлява. Само те се борят да са истинска опозиция, не да правят политики, а да бъдат коректив - малък, но гласовит. Не искаме да ги допускаме на власт и затова на втори тур трябва да се опитаме да съберем гласове от център-дясно, от по-прогресивните хора вляво", поясни премиерът.

В отговор на въпрос, свързан с нецензурните реплики на Радан Кънев в ефир, Борисов заяви, че "на простака трябва да се отговори с мълчание". "Да не им обръщаме внимание. Били са ми толкова пъти в къщата, слушал съм ги, не могат да ме изненадат и обидят. Това са хора напрегнати, които знаят, че когато говорят лъжи или глупости, други знаят как е", добави той. "Росен Плевнелиев изкара много добър и труден мандат, който няма нищо общо с президентите преди него", коментира Борисов. "Може би на президента Желю Желев, Бог да го прости, защото тогава беше така размирна държавата.

Той (Плевнелиев) направи няколко служебни правителства във време на финансова криза, когато конфронтацията в България заради "експеримента Орешарски" беше чудовищна. Той се справи много добре, като всеки човек допуска грешки, както и аз допускам. Ако не беше направена тогава тази провокация, истинска провокация, да излязат нашите колеги от коалицията и да кажат: "Ако Росен Плевнелиев се откаже от ГЕРБ и се яви като независим кандидат, ние ще сме готови да го подкрепим като обща, единна кандидатура". Как ще се съглася, все едно да се отрече от нас, все едно нещо лошо сме направили. Построили сме толкова видими неща през годините. Тази провокация беше умишлена, за да възпали ГЕРБ като партия, тя да се откаже при тези условия и така падна кандидатурата (за втори мандат - бел. кор.)", поясни премиерът.

Той уточни, че тогава е говорил с президента и държавният глава е уточнил, че никой не е разговарял с него преди изявленията на Реформаторския блок. "Това уби кандидатурата за втори мандат на Плевнелиев, щях да стоя и за втори мандат за него. Съжалявам, че там ни проиграха с много хитър и техничен ход, защото той има опит, знания, доказал се е. Истински се надявам, че след президентския му мандат ще намерим начин максимално да използваме неговите умения, знания, усилия", отбеляза Борисов. "Кампанията ще мине и ще свърши.

Засега ми се струва доста толерантна, дано така продължи. Виждате какви са събитията в света, трябва да мислим за единството на нацията, за политически консенсус по много важни въпроси, а ни предстои и председателство (на Съвета на ЕС - бел. кор.). Виждате, в Словакия са се разбрали политическите партии по време на председателството нито правят митинги, нито стачки, нито вотове, за да може нацията да се представи добре. На нас това ни предстои след една година. Ако така продължава с конфронтацията, никак не е добре. За мен всяка партия е хубаво да си издигне кандидат (за президентските избори), за да може да носи отговорност, ако след това този кандидат не изпълнява поетите ангажименти към обществото.

Всички други варианти, с които досега БСП ни сюрпризира, като "експеримента Орешарски", помните как ни го представяха - като експерт, страшен, финансист. Затова това е премиерът на БСП. Всички ставаха и му ръкопляскаха, когато ние викахме "оставка". Сега друго започват да казват, сега друг независим ще търсят, коментира премиерът. След няколко месеца, ако (Румен) Радев е президент, може по същия начин да кажат: "От инициативния комитет надделя еди коя си група и вече си е техен".

Затова кой носи отговорност за един премиер, мандатоносителят ли? За моите действия носи отговорност ГЕРБ, ако аз се проваля, проваля се партията. БСП мандатоносител - премиер Орешарски. Само че той не е достоен за тях, взима го друга партия, а те отиват и в първото поделение взимат един генерал и казват: "Той, понеже брани небето". Има други генерали - бранят земята; трети, адмирали, бранят морето. Отиваш във Военномедицинска академия, който доктор вземеш, е все специалист. Става - прекрасен, интелектуалец, умен, красив. Тогава ние политиците да ходим да лекуваме, да маршируваме. Нали нашето състезание са изборите - да покажем какви са ни политиките, какво можем, какво съм построил, какво съм сгрешил. Да ми се напомнят грешките, а ние да кажем: "Да, ама повече е направено", обобщи Борисов.