Парламентът прие на първо четене 3 от 12-те законопроекта за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, предаде „Фокус”. С приетите в пленарна зала текстове се предвижда отпадането на ограничението от максимален брой избирателни секции в чужди държави – 35, но само за държави-членки на Европейския съюз. Промените предвиждат и въвеждане на възможността в една избирателна секция да се гласува в повече от една изборна урна, за да се улесни изборният процес.
Депутатите приеха на първо четене и така нареченият „консенсусен законопроект”, постигнат след среща между партиите от управляващото мнозинство. Той въвежда възможността за двата вида мажоритарни избори – за кметове и за президент и вицепрезидент, в методиката на определянето на резултатите да се зачита тежестта на отрицателния вот, отразен в квадратчето „Не подкрепям никого”.

Парламентът отхвърли предложението на независимия народен представител Велизар Енчев, предвиждащо да не се допуска откриване на избирателни секции в чужди държави, където има обявено военно или извънредно положение. Представяйки предложението си, той даде за пример ситуацията в Турция, където извънредното положение е удължено с още 3 месеца.

Вторият законопроект на Велизар Енчев предвижда отпадане на задължителното гласуване и премахването на квадратчето „Не подкрепям никого”, което според него е в противоречие на конституционната норма, че гласуването е право, а не задължение. Депутатите отхвърлиха и предложението на парламентарната група на АБВ, което предлагаше промени изискването за брой секции в чужбина от 35 на 55. Според тях тази норма е приета без никакъв сериозен анализ, а по сигнали на българи, живеещи в други държави вече има места, в които 35 секции са недостатъчни. 

На първо четене бе отхвърлен и внесеният от независимият народен представител Лютви Местан законопроект, предвиждащ отпадане на задължителното гласуване и възстановяване на отменените правила за образуване на секции в чужбина. Законопроектът предвижда и възможността предизборната кампания да се води и на друг език, но със задължително осигурен превод на български.