В експертен доклад на ООН се съобщава, че оръжия от Източна Европа и Израел стигат до воюващите страни в Южен Судан, предаде Франс прес. Според поверителния доклад, който е видян от АФП, експертите получили нови сведения за трафика на оръжие.
Най-скорошните доставки са от 2014 г. и са били насочени както към правителствените войски, така и към поддръжниците на бившия вицепрезидент Риек Мачар, съобщи БТА.

Например партида израелско леко стрелково оръжие е била продадена на Уганда през 2007 г., преди да бъде прехвърлена към южносуданската армия, а след това заловена от бойци на Мачар.

В доклада е спомената и партида от 4000 български автомата, доставени през юли 2014 г. на министерството на отбраната на Уганда. Посредник в тази сделка е била фирма на молдовския гражданин Валерий Копейкин. След това тези оръжия и боеприпасите към тях били прехвърлени в Южен Судан.

Съветът за сигурност на ООН заплашва да наложи оръжейно ембарго срещу Южен Судан, но някои негови членове, по-специално Русия, са резервирани към тази идея, отбелязва АФП.