Имало е такъв прецедент през 2009 година, за изборите на 7 юни за членове на български представители на Европейския парламент. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов, по време на обсъждането на първо четене на 12-те законопроекта за промени в Изборния кодекс, във връзка с твърдението на опозицията, че промените в изборните правила непосредствено преди избори е прецедент за страната ни.
„Тогава е бил внесен Закон за изменение и допълнение на Закона за избор на членове на Европейския парламент”, обясни Кирилов. Във връзка с настоящите промени Кирилов заяви: „Ние с нежелание обсъждаме тези промени, но не бяхме първи”. 

Във връзка с отчитането на негативния вот, председателят на правната комисия коментира: „Не съм защитник на квадратчето „Не подкрепям никого”. Да, вносител съм по чл. 80 на това предложени и поемам отговорността си в тази връзка, но Ви моля да си припомните до април месец всички, които защитаваха тези за полезността избирателят да има свободата да изрази отрицателния си вот спрямо нас. Настояването беше да допуснем това изсветляване, да извадим от недействителните бюлетини тези, които са с откровен отрицателен вот”.