Темата за Изборния кодекс за трети път взривява управляващото мнозинство и това говори, че текстовете не са прецизни и добре изработени. Това каза заместник-председателят на ПГ на АБВ Мариана Тодорова по време на дебата по промените в ИК, предаде „Фокус“.
 „Вместо идеите как да се управлява, какви политики да има да се водят на управленската програма, това се пренесе в Изборния кодекс. Това е жалко, защото Изборния кодекс става залог на конюнктурни политически интереси“, заяви Тодорова. Тя посочи, че ПГ на АБВ счита, че този дебат е ненавременен, а закъснял.

„Дебатът се ползва за предизборни послания и обслужва много добре няколко кандидат-президенти и няколко партии и това напомпва техния рейтинг“, каза Тодорова посочи, че това изкривява дебата и другите кандидати са неравнопоставени в президентската надпревара. Според нея, ако има нещо удачно, което да се обсъжда, това е броят на секциите. По думите ѝ обсъжданият брой не е устойчив. „Още повече, че този въпрос е технически.

Има повече заявления, ЦИК изрази готовност, ако ние решим друго, да променим критериите“, заяви тя и посочи, че в този контекст предложението на АБВ е най-балансирано. Тодорова уточни, че от АБВ предлагат секциите в чужбина да се увеличат от 35 на 55. „Считаме, че с времето това ограничение трябва да отпадне“, каза тя и обясни, че това трябва да се случи, след като се реши проблема в Турция. Мариана Тодорова подчерта, че не може нашите съграждани да имат различни права, според местоположението им. 

По отношение на квадратчето „Не подкрепям никого“, за АБВ е по-добре да остане настоящото положение – гласовете да се отчитат за действителни, но не да се броят, посочи Тодорова. Тя попита, ако тази постановка изкривява вотът в парламентарните избори, защо се разчита, че няма да се изкривява вота в изборите за президент и за кмет. „С тази постановка, която днес ни се предлага, ние бламираме възможността да се избере легитимен президент“, подчерта Мариана Тодорова и призова мандатоносителя да поеме отговорност.