Обикновено политиката е една от сферите, с която свързваме предимно мъжете. С времето обаче жените са наложили своята позиция в тази професия.

Има не малко примери за модели, телевизионни водещи, актриси и спортистки, които след това намират мястото си в нея. Някои от тях се справят добре, други не могат да избягат от провокативния си образ. Пример за това е Ваня Хаджович - съветник във външното министерство на Сърбия, станала известна с еротичните си фотосесии, пише vesti.bg, позовавайки се на ABC News.

 


 

Орли Леви

Леви е израелски политик, дъщеря на бившия външен министър на Израел Давид Леви. В момента е независим депутат в израелския парламент след като подава оставка от националистическата партия "Израел бейтену". Преди да влезе в политиката Леви е била модел и телевизионен водещ.

 

Ангела Гереку

Тя е гръцки политик, актриса и бивш заместник-министър на културата и туризма. През 2010 г. подава оставка заради скандал с неплатени данъци на мъжа ѝ.

 

Нина Сиакали Моради

Като политик тя е била изключвана от парламента в Иран, защото е прекалено хубава, за да бъде част от него.

 


Алина Кабаева

Кабаева е руска и узбекска състезателка по художествена гимнастика и олимпийска шампионка. Петкратна абсолютна шампионка на Европа и двукратна абсолютна шампионка. 

Удостоена е с почетното звание "Заслужил майстор на спорта на Русия". От 2007 г. до 2014 г. Кабаева е депутат в Държавната дума от управляващата партия на Владимир Путин Единна Русия. Член е на Висшия съвет на партията (2001-2005).

 

Сетрида Джаджа

Тя е ливански политик. Започва политическата си кариера през 1994 г. като член на партията на Ливанските сили.

 

Ева Кайли

Гръцки политик, бивш депутат от ПАСОК - лявоцентристка социалдемократическа политическа партия. Политическата ѝ кариера започва в началото на 90-те, а в момента е част от Европейския парламент.

 

Димпал Ядав

Родена е през 1987 г. в Индия и се нарежда сред най-младите политици в света. Тя е 44-ят политик в страната и 4-ят в щата Утар Прадеш избран без конкуренция след обявяването на независимостта в Индия.

 

Мара Карфаня

След кариера в модата и в телевизията, тя намира място в политиката през 2004 г. Тя е бивш министър в правителството на Силвио Берлускони.