Около 90% от зарядните, които се продават в Amazon са фалшиви. Това показва проучване на Apple, което е в основата на нов съдебен иск, който компанията е завела дело срещу производителя Mobile Star LLC, съобщава онлайн изданието Patently Apple, цитиран от vesti.bg.
През последните 9 месец Apple е купила и анализирала над 100 зарядни от различни търговци в Amazon. Оказало се, че в 90% от случаите зарядните са фалшиви. Проблемът се усложнява, защото Amazon е маркирала въпросните зарядни като оригинални, като вероятно компанията е била подведена от търговците.

Първоначално Apple се свързала с Amazon, за да поиска повече подробности. От компанията са заявили, че повечето зарядни идват от компанията Mobile Star LLC. Въпросните устройства не са преминали тестове за качество нито проверки за безопасност. Според Apple фалшивите зарядни са податливи на прегряване и самозапалване, като има риск и от токови удари. Освен това Mobile Star е използвала неправомерно логото на Apple върху въпросните устройства.

Apple иска от съда да забрани вноса на тези зарядни в САЩ, както и конфискуването и унищожаването на всички фалшиви бройки. Пред онлайн изданието 9to5mac Amazon коментира, че има нулева толерантност към продажбите на фалшиви стоки и ще съдейства за решаването на проблема. За сега онлайн магазинът не е посочен като страна в делото.