Ако Секционна избирателна комисия (СИК) не допусне избирател да гласува, отказът трябва да е писмен, а избирателят може да го обжалва в Районната избирателна комисия (РИК). Това каза по време на семинар говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова, съобщи „Фокус“.
„В предизборния ден на 5 ноември (събота) всички секционни избирателни комисии се снабдяват с изборни книжа и материали. В този ден е забранена агитацията както за изборите за президент и вицепрезидент, така и за Националния референдум.

Всяка изборна секция трябва да е добре подредена. Пред изборната секция се поставя информационно табло. Трябва да бъде поставен тел. на Районната избирателна комисия, както и такъв за подаване на сигнали до РУ на МВР“, обясни Нейкова. 

По думите ѝ, ако и не допусне избирател да гласува, отказът трябва да е писмен. „Връчва се на избирателя, който може да го обжалва в РИК. Произнасянето е незабавно - до 1 час. Дописването в избирателните списъци не трябва да бъде безразборно“, добави тя. По думите ѝ сред хората, които могат да бъдат дописвани, са студентите или учениците в редовна форма на обучение, както и избирателите, вписани в списъци в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции, в местата за изтърпяване на наказание лишаване от свобода и за задържане, които в изборния ден са извън тях. 

„В самия изборен ден гласуването започва в 7.00 часа и завършва в 20.00 часа. При отварянето на изборното помещение, могат да присъстват и кандидатите за президент и вицепрезидент, по един представител на партия, коалиция или инициативен комитет, по един застъпник на една листа, представител на медиите, наблюдатели, избиратели, членове на инициативен комитет. По време на гласуването могат да присъстват: по един представител на партия или коалиция, застъпник, представител на медиите, по един наблюдател от регистрирана НПО“, уточни още Камелия Нейкова. По време на семинара беше демонстриран и начинът, по който ще става гласуването за президент и вицепрезидент, както и за националния референдум.