Едва ли има българин, който да не обича мусака. Все пак тя е като емблема за страната ни. В същото време има толкова много вариации за приготвянето . Днешното ни предложение е гръцкият вариант:
Продукти

500 гр.телешка кайма

2 бр.картофи

2 бр.патладжани

2 бр.домати

1 бр.лук кромид стар

3 бр.яйца

2 с.л.брашно тип 500

1 к.ч.олио

1 ч.л.кимион

1 ч.л.черен пипер млян

1 ч.л.сол

250 гр.кефалотири

Начин на приготвяне

Картофите и патладжаните се нарязват на филии, посоляват се и в намазана с олио тавичка се запичат във фурната. Лукът се нарязва на ситно и се запържва в две с.л. олио. Прибавя се каймата, хубаво се запържва докато изври водата. Прибавят се подправките. В по-дълбока тавичка се редят първо картофите, сипва се отгоре каймата, после и запечените патладжани. Доматите се нарязват на кръгчета и се нареждат най-отгоре. Налива се водата и се пече 20 мин. През това време с останалите 2 лъжици олио се запържва брашното до златисто. Постепенно се разрежда със студена вода - да се получи средно гъст сос. Оставя се леко да се охлади, прибавят се разбитите яйца и настърганият кефалотири /може да се замени с кашкавал/, но кефалотирито е много по-пикантно. Тази смес се сипва върху запечената мусака. Пече се, може само на горен реутан, докато се получи приятно зачервена коричка.Оставя се 15 мин. да се охлади и то