Докато парламентът събираше кворума от втория път, а реформаторът Станислав Иванов официално легитимира напускането на Реформаторския блок и преминаването му в редиците на независимите, БСП и ГЕРБ пак се хванаха гуша за гуша.
Спорът - кой трябва да крепи кворума. Разправиите се пренесоха в кулоара на официалната трибунка за изявления, където управляващи и опозиция едни след други се изредиха пред микрофоните.

Причината - провал на кворума, целенасочено напомпан от БСП и ДПС, които гледаха сеира на мнозинството и не се регистрираха нарочно.

Депутатите на мандатоносителя не бяха повече от шейсетина в пленарната зала и заедно с 11 реформатори, плюс останалите, сложили картите на пултовете, нямаше как да осигурят старт на парламента. Веднага след проваления първи опит ГЕРБ за пореден път обвиниха опозицията, че не иска да работи. "Тази сутрин видяхте поредното доказателство за това, че БСП и ДПС или просто ги мързи, или популизмът им удря в тавана", каза лидерът на младежите от ГЕРБ Георг Георгиев. "Партиите, които най-много радееха за това парламентът да работи, не се регистрираха“, упрекна той БСП и ДПС. Младият депутат смята още, че хората на Нинова и Карадайъ се били уплашили от сформирането на анкетните комисии за АЕЦ "Белене" и за "Бобов дол". Георгиев провидя сформирането на нова коалиция между опозицията и то с вчерашна дата, като дори предположи, че може би направо се завръща Тройната коалиция. Тук отново бе споменато името на Пламен Орешарски, подкрепен вчера от ДПС за президентските избори.

"Днес партиите, които подкрепиха Орешарски за премиер и за президент, трябва да кажат пред българските граждани дали искат да бъдат полезни, или искат за пореден път да си направят пиар на гърба на обществото. Ние не сме съгласни с това и поради тази причина заявихме открито, че НС не бива да бъде използвано за предизборна агитациия и цели", продължи тезата си от вчера Георги Георгиев. БСП отвърна на удара и успокои ГЕРБ, че ще носи отговорност за кворума, но след предсрочните парламентарни избори. Жельо Бойчев повтори още, че опозицията е била по местата си, но отговорността за кворума е на управляващите. "Видя се, че БСП със своите 38 човека е основният проблем в държавата. Затова не ни плашете с едни и други комисии".

А докато соцдепутатите даваха своите изявления на микрофона в кулоара, депутати от ГЕРБ им подвикваха отстрани и размяната на реплики беше на път да обезсмисли присъствието на журналисти.

"Разбираемо е напрежението на ГЕРБ, очевидно е, че кампанията им не върви", иронизира опонентите Бойчев. А Георги Свиленски от БСП и Георг Георгиев от ГЕРБ - първият от микрофона, вторият от кулоара, започнаха да "се замерят" словесно с бройки депутати от едната и другата партия, които били в пленарната зала. 6 от 38 бяхте в залата, каза герберът, а социалистът отвърна: А вие бяхте само 38.

През това време, докато течаха кворумните разправии, кворумът си беше събран от втория път и дори започна обсъждането на 12 законопроекта за промени в Изборния кодекс на първо четене две седмици преди президентските избори.

Източник: Канал 3 и "Флагман", Снимки: Флагман