Nintendo се завръща с новата си конзола за видеоигри Switch. Компанията представи първите детайли за устройството, чийто продажби ще започнат чак през март 2017 г. Основната цел на Switch е да направи класическите видеоигри мобилни. На пръв поглед конзолата прилича на таблет и тя действително може да се използва като такъв. Контролерите са безжични и могат да се закачат както за двете страни на таблета, така и за самостоятелна стойка. Могат да се използват и в ръцете без стойката.

Те дори могат да бъдат разделени и да се използват от двама души едновременно. Те могат заедно да играят в една игра. Освен това няколко Switch таблета могат да се свържат един с друг безжично и да позволят едновременна игра на няколко човека.

Switch ще идва и с докинг станция, която да седи в дома. Когато таблетът се постави на нея, той ще се зарежда и ще предава образа на телевизор. Играчът ще може да избира дали да използва малките контролери на Switch или класически гейминг контролер, който също може да стои в дома.

За сега Nintendo обаче показва само тези възможности на Switch. Остава неясно дали таблетът ще позволява гледане на филми или е само за игри. Системните му спецификации също остават тайна, както и цената. Nintendo потвърждава единствено, че Switch използва специална версия на процесора на Nvidia Tegra.

Със Switch Nintendo дори заявява амбиции конзолата да стане популярна за професионални геймъри и с нея да се играят турнири. Основният ѝ фокус ще бъдат мобилните игри, които компанията иска да направи по-конкурентни на тези за настолни конзоли и компютри.