Членове на страховитата банда за отвличания Наглите, разследвана за над 15 похищения, също са попаднали в капана на професионални престъпници. Част от парите, заработени от откупи, са били съхранявани в обрания през 2011 г. денонощен трезор на бул. „Евлоги Георгиев” в София. Тази оперативна информация е стигнала до службите, съобщава „Телеграф”.
Сред ужилените били още представители на групата за мокри поръчки, станала известна като Килърите, двама братя, основатели на СИК, наркотрафиканти и още редица престъпници и държавни служители, които трудно биха доказали доходите си. Всички те използвали подставени лица за наемане на касетките и не са заявили реалния размер на парите, с които са изгорели.

Пет години след най-големия обир у нас, при който стойността на плячката се оценява на около 40 милиона в евро, се оказва, че ударът няма аналов в цяла Европа, а извършителите са висша класа, като всеки от тях може да замести героите в хитовия филм „Бандата на Оушън”.
„С колегите от партньорски служби сме обсъждали начина на действие, никой от тях не беше виждал подобно нещо”, коментира криминалист, участвал в разследването.

Апашите имали предварителна информация, че общественият трезор с въоръжена охрана пази парите на най-сериозните престъпници. Те решили, че за една нощ могат да изкарат това, което колегите им от подземния свят са постигали с години трафик на кокаин, отвличания и убийства. Още по-сладко им станало, като обрали и рушветите на висши държавни служители.

През ноември 2010 г., 6 месеца преди да атакуват, задействали плана си. Наели касетка в хранилището, за да могат да влизат по всяко време. Личната карта, която представили, била фалшива. Изготвили я със снимка на клиента, но ЕГН-то на починал човек. Т. нар. Клиент влязъл в ролята на подземен бос. Той се дегизирал с перука, очила и посещавал трезора с охрана, за да създаде впечатление в охранителите на сериозен човек, Идвал по всяко време на денонощието и винаги с въоръжени гардове, за да преценят кога е най-спокойно и има малко движение. Затова когато на 2-и май 2011 г. черните джипове БМВ Х5, предварително откраднати за обира, спрели и босът се появил, служителите от трезора не видяли нищо необичайно в поредното посещение.