Правителството на белгийската провинция Валония за втори път отхвърли предлаганото споразумение за свободна търговия между ЕС и Канада. За решението, което блокира одобряването на сделката, известна и с латинските инициали СЕТА, съобщи Ройтерс, цитирайки агенция Белга.
Властите във френскоговорящата "половина" на Белгия заявиха, че има поле за преговори, и че сделката ще бъде обсъждана и днес.

Снощи бе спешно свикано заседание на валонското правителство. Състоя се и среща на посланиците на страните от ЕС, посветена на съдбата на споразумението.

Източник от ЕС, пожелал да остане анонимен, каза, че на валонците са били предложени някои поправки, свързани с чувствителни въпроси, съобщи ДПА. Сред тях са генномодифицираните храни, хормоните в месото, обществените поръчки и процедури от международния арбитраж при търговски спорове.

Същият източник е добавил, че България и Румъния продължават да заплашват да блокират сделката, ако Канада не даде уверения, че ще облекчи визовия режим за техните граждани.

Европейският съвет ще обсъди днес сключването на търговското споразумение ЕС-Канада. Темата залегна в дневния ред на заседанието на държавните и правителствените ръководители заради отказа на Белгия да подпише документа.

Ако Европейският съвет постигне положително развитие, следващата седмица споразумението ще бъде официално подписано в Брюксел и ще може да влезе в действие.

Белгия не може да подпише споразумението заради отказа на регионалните власти в южната провинция Валония.

Валония е с население от 3,6 милиона души, равняващо се на 1,4 на сто от населението в ЕС.