В източната част на Алепо са концентрирани около 900 противници на режима на Башар Асад, съобщи френският портал opex360.com. Те са подложени на бомбардировки от руската и сирийската авиации.
В Източно Алепо се намира групировката на умерената опозиция „Фаташ Халаб”, която включва в редовете си Бригади от Свободната сирийска армия, салафити (чисти правоверни) и други ислямисти от коалицията „Джаиш Ал-Фатах” (бившият „Фронт ан-Нусра” привидно скъсала с „Ал Кайда”, но останала цел на американската и на руската авиации). Следва да се отбележи, че в Алепо няма сили на ИД.

По данни на ООН, в Източно Алепо има максимум 900 джихадисти от „Фатех ал-Шам”. Специалният представител на ООН за Сирия Стефан де Мистура изрази готовност да ги съпроводи извън пределите на града с цел да бъдат прекратени бомбардировките. Според него, „ако вие решите да си отидете достойно със своето оръжие, аз персонално съм готов да вървя с вас”. Това предложение беше положително прието от Москва.

Според агенция Reuters, цитираща анонимен дипломат, в Източно Алепо се намират не повече от 200 члена на „Фатех Ал-Шам”.

Ако руснаците не са против предложението на емисаря на ООН, оценката на действителния брой на членовете на „Фатех Ал-Шам” има решаващо значение: ако от „котела” излязат само 200 души, макар предполагаемият брой например да е двойно повече, това ще предизвика определени подозрения, че „вътре” са останали терористи и бомбардировките на Източно Алепо ще продължат.

Според западен дипломат, „планът на Мистура има смисъл само ако бъде определен точният брой на членовете на „Фатех Ал-Шам”. В противен случай умерената опозиция ще се окаже в абсурдната ситуация да решава колко и кои от тях трябва да попълнят бройката за евакуация. Същността е, всички от „Ан-Нусра” да напуснат града.

Превод и редакция: БЛИЦ