Участниците на срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел са се договорили да засилят охраната на външните граници на Съюза и да екстрадират нелегалните мигранти, на които е отказано убежище, предаде руската редакция на Deutsche Welle.
„Трябва да се приложат повече усилия, за да се понижи количеството на нелегалните мигранти, особено от Африка“, пише в заявление, прието на 20 октомври, от името на всички 28 страни членки на ЕС. В документа се уточнява, че в ЕС разчитат чрез увеличаване на работния персонал и техниката до края на годината да се подобри охраната на външните граници така, че да може да се откаже от пограничния контрол вътре в Шенгенското пространство, въведено временно по време на миграционната криза. Междувременно в заявлението се подчертава, че вътрешният контрол както и преди е необходим и трябва да продължи определено време.

В първия ден на срещата на високо равнище са били обсъдени и възможното разширяване на санкциите срещу Русия във връзка със сирийската криза и блокирането на споразумението за зона за свободна търговия между ЕС и Канада от парламента на белгийския регион Валония.